2-daagse workshop “de snelweg naar effectief communiceren”

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 08/06/2017 - 09/06/2017
10:00 - 16:30

Locatie
praktijk Inner-Tree

Categorieën


De achtergrond

Heb je ook ervaringen met gesprekken die niet lekker liepen en dat je jezelf de vraag stelde: ‘Wat gebeurde er nu dat het zo fout liep?’ Of dat je iemand hebt geholpen en dat diegene vervolgens toch niet tevreden was? Wellicht ken je van die mensen die veel klagen, en wat je ook doet, ze verzinnen weer wat anders wat hun tegenzit. Of mensen die altijd wel ergens iets op aan te merken hebben.
De energie in zulke gesprekken daalt per minuut. Hoe komt dat nou?

Door deze rollen aan te nemen wordt in feite (soms bewust maar meestal onbewust) een (psychologisch) spel gespeeld. Dit spel kan een grimmig karakter krijgen en letterlijk uitlopen op een ‘drama’. Dit negatieve circuit gaat vaak samen met een structureel gebrek aan informatie uitwisseling.

De dramadriehoek

Op basis van het werk van Berne o.a. in Games People Play ontwikkelde Stephen Karpman (een leerling van Carl Jung) de Dramadriehoek.
De dramadriehoek is een communicatiepatroon met een Redder, een Slachtoffer en een Aanklager.
Het patroon is min of meer hetzelfde, het is herhalend en het is desastreus. Het belemmert jouw eigen groei en geluk, en je hebt meestal een nare bijsmaak aan het gesprek overgehouden.

Bang als we zijn om de eigen kwetsbaarheid te laten zien, communiceren we vanuit een niet OK gevoel over onszelf. Raar maar waar. In plaats van te zeggen wat ons dwars zit of wat we nodig hebben, stappen we – uit zelfbescherming – eerder in de dramadriehoek – en manoeuvreren we de ander er ook in.

We doen het allemaal. Het gebeurt overal, op het werk, thuis, aan de kassa van de supermarkt, in de kroeg. Het dagelijks leven zit er vol mee. En dat niet alleen, films, soaps of sprookjes zonder dramadriehoek boeien niet.

De dagelijkse uitdagingen om er in te stappen zijn groot.
Want we geven altijd onze eigen betekenis aan woorden en gedrag van anderen.
We denken al gauw te begrijpen wat de ander bedoelt.
Worden we ergens door geraakt, dan gaan we al snel uit van ‘foute’ bedoelingen. En dan is de uitnodiging daar.
Zitten we eenmaal in een spel, dan spelen we onze rol met verve in die niets oplossende dramadriehoek.

De Kwaliteitendriehoek (of Winnaarsdriehoek)

Choy beschreef de rollen van de Winnaarsdriehoek.
Er worden 3 Toverwoorden gebruikt en elk van de deelnemers neemt verantwoordelijkheid voor zijn eigen leven en voor zijn eigen aandeel in het gesprek.
Wat er dan gebeurt is ongelofelijk. Er ontstaat een respectvolle communicatie waarbij IK oké ben en jij oké bent. Waarin intimiteit kan ontstaan in het gesprek zonder dat je bang hoeft te zijn voor kwetsing.

Wat leer je in de 2-daagse?

In de 2-daagse gaan we werken met herkennen van jouw eigen venster op de wereld en het daaruit volgend communicatiepatroon. In deze dagen gaan we vooral aan de slag met het doorbreken van dat patroon. Zodat je kan zien dat jij oké bent en de ander ook. Vervolgens  gaan we oefenen met effectieve en respectvolle communicatie.
Zodat jij “jouw mannentje” staat als je word verleid weer mee te doen aan de dramadriehoek.

Resultaten

Wat je mag verwachten is dat je jezelf en andere mensen leert ‘lezen’; dat je in kunt spelen op de communicatiestrategie van een ander en dat je effectief kunt communiceren. Het bijkomende gevolg is dat de sfeer een stuk fijner wordt!

Begeleiding

De begeleiding is door Sytze Wierda. Er is veel ruimte voor 1 op 1 feedback aan elk van de deelnemers.

Voorbereiding

– Graag je eigen lunch meenemen.
– Als mogelijke voorbereiding zou je het boek “Dit ben ik! van Lieuwe Koopmans kunnen lezen. Het geeft een korte, zeer leesbare, introductie op Transactionele Analyse en de materie waarmee we deze dagen werken.

 

Bookings

Soort ticket Prijs Plaatsen
Standaardticket
De prijs inclusief BTW is €225
€185,95


Geef een reactie