Afstand houden!

Keeping Up Appearances was een succesvolle Engelse comedy serie. Het toont het onvermogen van de hoofdpersonen om zich werkelijk te laten zien. Zo kijk ik graag naar Midsomer Murders en ook daar is niemand wie die lijkt te zijn.

De laatste jaren verbaas ik me meer en meer over de emotionele afstand die mensen houden. Vaak onbewust, tegen wil en dank, getuige de hoge percentages depressies en burnout. In het taalgebruik is het te horen aan het gebruik van “je” waar eigenlijk “ik” wordt bedoeld, en aan voorbeelden als: “hoe is het?”, “ja, met jou ook?” waarbij het echt niet de bedoeling is om verder te gaan dan dat.

Zelfs in vriendschappen en relaties lijkt het alsof de mensen alleen zijn. Daar is de enige mogelijkheid van contact om op iemands uiterlijk of woorden af te gaan. Het kan er heel geanimeerd uitzien en toch is er geen werkelijk contact. Er lijkt geen verbinding te zijn. In de Transactionele Analyse wordt dit uitgelegd met het begrip ‘tijdstructurering’ (zie onderaan).

Ik geloof dat het onvermogen tot intimiteit resulteert in polarisatie, in te worden misleid en in geweld maar dat de oorzaak ligt in (eigen) vroegkinderlijk trauma en latere -herhalende- ervaringen; het is een overlevingsmechanisme.

Waneer je bij mij komt, voor begeleiding, opstellingen of workshops, zul je merken dat ik altijd werk in de intimiteit. Daar waar contact in jouzelf wordt gemaakt en vervolgens met diegenen om jou heen. Daar waar het contact veel meer is dan woorden of uiterlijk. Daar waar dat wat in het verleden niet is verwerkt kan helen in het heden.

Wees welkom.

 

Tijdstructurering uit de Transactionele Analyse; van geen contact naar maximaal contact:

terugtrekkenJe trekt je fysiek of emotioneel terug; in relatie tot jezelf of in relatie tot anderen.
rituelen“Hun vriendschap volgt altijd hetzelfde patroon. Ze vertellen elkaar hoe het op het werk is en hoe het met de kinderen gaat. Dan pakken ze het backgammonbord en spelen ze een aantal spelletjes.”
tijd verdrijvenSpreken over meerdere onderwerpen zonder actie; vaak om iemand te peilen voordat wordt overgegaan op intiemer contact.
activiteitenHet contact is erop gericht een doel te bereiken.
intimiteit (postief)Dit contact bestaat uit oprechte gevoelens en behoeften met hoge mate van bewustzijn en maximale kwetsbaarheid.
of: Spelen (negatief)Psychologische spelen met verborgen motief en voorspelbare negatieve uitkomst die altijd beschadiging oplevert.

Het is leerzaam om te zien waar je zelf meestal voor kiest.