Verlangen als Hemels Mandaat – de plek van visie

Verlangen als Hemels Mandaat of bestemming is het 4e artikel in een serie over verlangen.
Zingeving en heelheid vanuit het hart, vanuit liefde, vanuit de non-dualiteit is een totaal ander perspectief dan wat de meesten gewend zijn.
Het is de plek van een visie die iedereen en alles insluit, en niets uitsluit. De plek waar je kunt voelen waartoe jij hier bent. De bron van alle creatie.
Het eerste artikel schreef ik over de imprints vanuit het lichaam, en dus de lichamelijke behoeftes. Het tweede ging over het mentale, de geest, en de daarbij behorende behoeftes.

Zoals Assagioli zegt: lichaam, ziel en geest is een eenheid (synthese). De mens is een ziel en heeft een persoonlijkheid.
De persoonlijkheid is gekoppeld aan het lichaam en wordt mentaal gevoed door woorden. De ziel is de intermediair tussen ‘hemel en aarde’ en vindt in het aardse leven haar woning in het gevoels- en ervaringsleven van de mens. De ziel wordt gevoed door beelden. De geest haalt en brengt zijn voeding in de stilte van de innerlijke, geestelijke wereld van de mens.

Het zijn moderne woorden voor de 4500 jaar oude Daoistische 3 schatten “Jing-Qi-Shen” waar ik vele jaren mee heb gewerkt en begeleid. De mens als Qi (intentie, bewustzijn) tussen Shen (ziel / hemel) en Jing (lichaam / aarde).
De Oosterse filosofieën, waaronder het Daoisme, gaan ervan uit dat wij een stukje intelligent universum zijn die het lichaam vorm en leven geeft door onze intentie; het Hemels Mandaat.
Ik kan het onderschrijven, en geloof zelfs dat dit bedoeld is in het scheppingsverhaal van de bijbel. De intentie is het universum.
Zoals Rumi schreef:

You are not a drop of the ocean; you are the ocean in a drop.

Verlangens rijzen op vanuit een onbekende diepte. Ze maken zich graag kenbaar aan het bewustzijn door middel van beelden, zoals in dromen, visualisaties en fantasieën.

Verlangen is richting gevend aan wat voor mij van waarde is (idealen); vanuit bezieling op weg gaan en vorm geven aan het verlangen.
Verlangen is inzicht van vervulling.
Als we verbonden zijn met onze persoonlijke bestemming of levensopdracht ervaren we een diepe rust. Omgekeerd, het werkelijk verlangen kan pas worden gevoeld als er leegte, leegheid is. Dan is er ontvankelijkheid. Tot die tijd zit het ego ertussen of de pijn van losmaken. Wanneer we in die diepe rust zijn, zijn we in het Zelf, of de ziel. Dat voelen we in ons lijf, en vooral in ons hart. Het hart als bron van heelheid. Eigenlijk, het hart is heelheid.

Het hart kent geen bewust doel, de beweging is als water.
Het hart kent geen tijd, en kent geen afstand, kent geen fysieke belemmering. Het hart kent alleen liefde. Het hart laat zich leiden, en wordt geleid. Het hart kent geen ziekte. Het hart kent geen beperking, het is gul en kan alleen geven. Het hart heeft potentieel een zeer sterke straling die niemand ontgaat, dat mensen doet veranderen. Het hart communiceert zonder woorden. Ik maakte zelfs mee dat wildvreemde mensen naar mij toe kwamen om me te omhelzen.
Laatst zag ik statistieken van de Syrië mediaties waaraan ik meedoe waaruit blijkt dat tijdens de wereldwijde meditaties de oorlog even stopt, en zelfs 4 tot 5 dagen erna niet de heftigheid heeft van daarvoor.
Het hart wéét wat waar is en wat niet waar is. Het hart reageert alleen op de (harts)energie; niet op woorden of beelden.
In de hartsenergie wordt eenheid ervaren, en is er een grote stilte. Niet in alleen eenheid in jouzelf, maar ook met anderen (de ander ben jij), met de schepping in het geheel. Het wordt ook wel wakker worden of verlichting genoemd.

Het is een ander perspectief. Een andere wereld.

Het hoofd kan niet begrijpen en niet geloven dat er een ander perspectief is. Het ego is bang overbodig te raken als er alleen liefde is, en zal álles doen om jou weer terug in zijn greep te krijgen.
Voor mij ging destijds een nieuwe wereld open, een wereld die haaks staat op de ‘oude’ wereld. Uit ervaring kan ik zeggen dat zelfs al zijn de ervaringen daar, het overlevingsdeel nog altijd van alles doet om ons weg te houden uit het hart, uit liefde, uit één-zijn. Een van de manieren is een schild van overtuigingen maken waardoor het kanaal met het universum afsluit. Verlangen is ziekmakend als we blijven verlangen naar wat ooit was en wat we verloren zijn.

Eerder schreef ik al dat het een ander perspectief is. Een perspectief waarin ook jij kunt stappen. Waarin in jij jouw verlangens kan waarmaken.

Één manier, een effectieve manier die in het Tibetaans Boeddhisme wordt gebruikt, is om te mediteren op je eigen sterven. Wat is vandaag voor waarde voor mij, voor mijn dierbaren, voor de wereld? Het brengt enorme compassie.
Zoals Steve Jobs schreef:
Herinneren dat ik binnenkort dood zal zijn is het belangrijkste hulpmiddel dat ik ooit heb ontmoet om me te helpen de grote keuzes in het leven te maken. Omdat bijna alles – alle externe verwachtingen, alle trots, alle angst voor schaamte of mislukking – deze dingen vallen gewoon weg in het aangezicht van de dood, waardoor alleen overblijft wat echt belangrijk is.
Mocht je nou denken: ja maar hij ging dood en ik niet, lees dan deze uitspraak van ZH de Dalai Lama: Gezien de omvang van het leven in de kosmos, is een menselijk leven niet meer dan een kleine blip. Ieder van ons is een gewoon bezoeker van deze planeet, een gast, die alleen maar voor een beperkte tijd zal blijven.
Het heeft mij jaren gekost om het ego-concept van defaitisme los te laten -en ik ben er nog lang niet. In de ego lagen speelt dood een grote rol, en dus begeleid ik daarin.

Een andere manier is om te spreken met delen in onszelf, om Voice Dialogue te gebruiken voor de niet-ego gebonden stemmen (ego zijn bijv. controller, perfectionist, pusher, innerlijke criticus etcetera); de zgn. transcendente stemmen. Dit is is wat Genpo Roshi doet met “Western Zen” Big Mind Big Heart. Kijk eens op YouTube naar Swat TV interview. Een ervaring bereiken binnen 3 tot 7 minuten… wow !

Er zij meer methodes. Een ervan staat hieronder in de oefening.

Oefening:
Leg 2 placemats op de vloer. Benoem de ene als angst, de andere als liefde.
Zeg tegen jezelf wat angst allemaal is: verkramping, beperking, klein, en wat het nog meer voor jou is.
Zeg tegen jezelf wat liefde allemaal is: openheid, ruimte, oordeelloos, zijn, en wat het nog meer voor jou is.
Ga eerst op angst staan. Voel wat je lijf doet, waar je ademhaling blijft, koud of warm, stijgende energie of dalend, spanning of ontspanning, gedachten of stilte enzovoorts. Benoem het voor jezelf.
Ga op de placemat van liefde staan, en voel.

Wil je jouw inzicht willen delen in de opmerkingen?

Begeleiding of Masterclass?
Wil jij ervaren hoe het is om lost te komen van jouw ‘ik’, al is het maar voor even?
Neem dan contact met mij op.

Wil je dit van mij leren?
Dan attendeer ik je graag op mijn unieke Masterclass Verlangen.
Ik geef hem zelf en ga dan al mijn kennis en kunde met je delen.

Klik hier voor meer informatie: