Verlangen, een introductie

Ken jij het verlangen dat je wel eens rijk of machtig zou willen zijn en een hele berg goud bezit? Verlang je wel eens dat alles je makkelijk af zou gaan?
Voor koning Midas, hoofdpersoon in een oude Griekse mythe, werd deze droom werkelijkheid.

Midas mocht van Dionysos een wens doen. Midas zag zijn kans schoon en zei zonder nadenken: ‘Ik wil dat alles wat ik aanraak, in goud verandert.’ Zijn ogen begonnen al te glinsteren als goudklompjes bij het idee. Dionysos antwoordde: ‘Misschien is het beter iets anders te wensen.’ Maar Midas bleef bij zijn wens en dus kon Dionysos niet anders dan die wens in vervulling laten gaan.
Midas liep terug naar zijn paleis, trots op zijn slimheid: hij zou altijd goud hebben, zoveel als hij maar wilde! Hij brak zonder erbij na te denken een takje van een eikenboom af: het blad veranderde meteen in goud. Midas rende het korenveld in plukte een rijpe aar, vervolgens een appel uit een boom: alles werd goud. De koning maakte een vreugdesprong en wilde het goede – of beter gezegd gouden – nieuws thuis vertellen. ‘Ik ben rijk, ik ben rijk’, zong hij, waarbij hij even vergat dat hij eerder ook al rijk was geweest; hij was immers koning.
Thuis gekomen opende Midas de deur: de deurknop veranderde in goud. Hij ging op zijn troon zitten – die was al van goud – en riep de familie en alle bedienden bij elkaar. Hij vertelde zijn verhaal en de bedienden klapten voor de knappe koning. Wat was hij slim geweest… ‘Ik geef een groot feestmaal’, riep Midas.
Toen kwam de grote schrik: Midas had inmiddels best honger maar toen hij zijn eten aanraakte veranderde het in goud. Midas zou een hongerdood sterven.
Er is nog een variant van dit verhaal wat mij als vader aanspreekt, temeer omdat ik altijd naar de betekenis achter het verhaal zoek: Midas zijn dochter wilde hem troosten en werd prompt ook veranderd in goud.
Gelukkig kwam er redding voor Midas.

Onze wereld, en zeker onze Westerse wereld- hangt aan elkaar van verlangen. Je hoeft de TV maar aan te zetten, maar op straat te kijken: overal wordt je verteld wat je nog te verlangen hebt.
De meeste van de hedendaagse bladen als Happinez schrijven over verlangen en de kennelijke overvloed. Kennelijk is het ‘in’ om verlangen naar happy te hebben.
Een hele sterke motivator om mensen te bewegen jouw product of boodschap aan te nemen is angst. Marketing en overheden triggeren graag jouw angst zodat je snel ‘ja’ zegt tegen dat wat wordt voorgehouden.

Het verbazende vind ik altijd dat wordt geredeneerd dat als je iets buiten jou hebt, zoals een auto, een goede baan of mooie vrouw, dat je dan vanzelfsprekend van binnen vervuld bent.

Wanneer mijn klanten bij mij aankloppen komen ze allemaal met een verlangen:
“Ik wil gelukkig worden”.
“Ik wil iets met mijn leven doen wat mij vervulling geeft”
“Ik wil aan mijzelf werken om mijn relatie te redden.”
“Ik ben bestuurder en ik wil begrijpen wat de dynamiek is in ons MT.”

Er zijn verlangens de passen in iemands levens- of ontwikkelingsfase.
Als ik naar mijn dochter van 16 kijk dan zie ik een verlangen zich te manifesteren en te ontdekken.

Er zijn verlangens die veelal onbewust zijn.
Bij de meeste liefdesrelaties speelt verlangen op de vlakken van intimiteit, commitment en fysiek verlangen. Niet zelfden zit daar een onbewuste uitruil onder: als jij dit doet voor mij doe ik dat voor jou.

Doorgaans zie ik in de begeleiding een groot gemis en een grote angst waardoor verlangens sterker worden, of zelfs obsessief worden.
Veel mensen zijn ‘gebonden’ in hun verlangens; Franz Ruppert, bij wie ik uitgebreid zal terugkomen, stelt bij verlangens de vraag: “is jouw verlangen een kompas of een dwaallicht?”.

Er zijn ook verlangens die niet uit gemis komen maar uit overvloed. Hierover schrijft bijvoorbeeld Assagioli, een leerling van Freud, als hij schrijft over de zelfverwerkelijking van ons mens-zijn.

Wie echt op zoek gaat naar verlangen zal het eigen gemis en de eigen angst leren kennen, de zelfverwezelijking leren kennen, en ook leren alle verlangen los te laten zoals het Boeddhisme dat stelt als uitgangspunt als de enige manier om gelukkig te worden. Een grote paradox!

In de komende tijd zal ik een serie blogs schrijven die vanuit verschillende gezichtspunten ‘verlangen’ belichten. Telkens sluit ik af met een oefening om thuis te doen voor eigen bewustwording.

Oefening: Ken je jouw eigen verlangens?
Neem eens 5 tot 10 minuten de tijd om jouw verlangens op te schrijven.
Schrijf achter elk van die verlangens op of het over jouzelf gaat, over een ander, over iets wat je ‘moet’ bereiken, of dat het voor het algemeen nut gaat.
Noteer dan achter elk van jouw verlangens of jouw verlangen een kompas is of een dwaallicht?
Wat is jouw grootste inzicht?

Zou je jouw inzicht willen delen in de opmerkingen?

Eén antwoord op “Verlangen, een introductie”

  1. Goedemorgen Sytze, dankjewel voor het delen van deze geweldige en inzichtelijke Topic…in elk van het hierin door jou beschreven aspect kan ik me volledig vinden….met name de zinsnede ten aanzjen van de grootste onbewuste verlangensfactor van jonge en opgroeiende mensen….Het begrip Verlangen kent voor de meesten onder ons dezelfde inhoudelijkheid in beleving als de begrippen Geluk,enLiefde, waaraan en waarin men al heel snel in de complexiteit van gevoelens en emotie’s ” verdwaalt”…..Verlangen is echter niets meer en niets minder dan de eerste opstap naar de grootste levensbehoefte, voor mij persoonlijk de vertaling naar HARMONIE in bewustzijn vorming….inherent aan alle andere hieraan verbonden levensbehoeften ….Lieve groet,Joyce

Reacties zijn gesloten.