Opleiding IoPT trauma therapie begeleider advanced level 3

Voor therapeuten, counselors, coaches, sociaal werkers, jeugdzorgwerkers, GZ-psychologen, GGZ-zorgprofessionals en andere professionele begeleiders, zoals trainers, adviseurs, bemiddelaars, docenten en vluchtelingenhulpverleners, die van mens tot mens werken en een diepere en duurzamere impact willen maken op hun eigen cliënten en/of werkrelaties.

Opleiding IoPT trauma therapie begeleider advanced level 3

Voor therapeuten, counselors, coaches, sociaal werkers, jeugdzorgwerkers, GZ-psychologen, GGZ-zorgprofessionals en andere professionele begeleiders, zoals trainers, adviseurs, bemiddelaars, docenten en vluchtelingenhulpverleners, die van mens tot mens werken en een diepere en duurzamere impact willen maken op hun eigen cliënten en/of werkrelaties.

Dit is dé opleiding als je wilt leren hoe je vanuit traumabewustzijn kunt werken met jouw cliënten. Je leert over psychotraumatologie, traumabegeleiding en traumaverwerking aan de hand van Identiteit georiënteerde Psychotrauma theorie (IoPT) van Prof. Dr. Franz Ruppert. Je leert IoPT met zijn “advanced level 3” training.
Het is een intensief traject om het ambacht (kennis en kunde) van het begeleidersvak te verdiepen.

Deze opleiding is uniek dat het de nadruk legt op begeleidersvaardigheden; jouw groei staat centraal, jouw houding, vaardigheden en vooral het “schoon zijn” van persoonlijke issues. Daardoor kan een cliënt werkelijk worden geholpen in wat die nodig heeft en op de laag die nodig is.

Vanaf het eerste moment oefen je zelf met begeleiden in verschillende modaliteiten. Na deze opleiding kun je starten met het werken vanuit deze methode.
Met IoPT trauma therapie kan je verder met waar je, met andere therapieën, gebleven bent. Je kunt mensen helpen werkelijk te helen.

De opleiding heeft 24 lesdagen in 8 blokken van 3 dagen.
KTNO geaccrediteerd voor 10,5 ECTS op HBO-niveau. Gelicentieerde opleider.

“IoPT-Training based on the
original training of Prof. Dr. Franz Ruppert.”

… aangevuld met facilitator vaardigheden en casuïstiek.

Waarom zou je de opleiding willen doen?

Als begeleiders hebben wij een unieke positie. Wij zijn wellicht de eersten die een gezonde relatie kunnen bieden en daarmee heling. Immers, mensen worden beschadigd in (ongezonde) relaties; mensen helen in (gezonde) relaties.

Daarom dat deze opleiding niet alleen diepgaand de theorie, het begeleiden en de dynamieken van IoPT leert; maar er vooral veel aandacht is voor de begeleider, de houding, vaardigheden en vooral het “schoon zijn” van persoonlijke issues. Daardoor kan een cliënt werkelijk worden geholpen in wat die nodig heeft en op de laag die nodig is.

Met deze opleiding krijg je een IoPT informed visie op het ‘begeleiderschap’. De ervaring leert dat zowel professionals als hun cliënten door het directe contact en de betrokkenheid meteen op een diepe laag kunnen transformeren.

Uniek is dat je in dit jaar leert begeleiden met alle aandacht voor vaardigheden en valkuilen:

 • De grote focus op begeleidersvaardigheden is geïntegreerd in deze opleiding; elke module geeft een specifiek venster.
 • Het werken met IoPT in de individuele setting is geïntegreerd, daar waar je bij anderen een dure module moet volgen.
 • Vanaf de eerste dag leer je zelf te begeleiden. Na deze opleiding kun je zelf aan de slag in jouw praktijk.
 • De professionele doelen met onderliggende thema’s van de studenten en de vragen die vooraf zijn ingestuurd zijn input voor het lesprogramma.

Als begeleider ben je zelf het instrument en de methode

In onze praktijk worden we geconfronteerd met problematieken die niet op een cognitief vlak liggen. Stress, angsten, onvermogen een relatie met zichzelf of met anderen aan te gaan, ongecontroleerde emoties en (zelf-)destructieve patronen en zelfs daderschap. Het zijn problematieken die raken aan hun identiteit. Deze problematieken vinden hun oorsprong in diep weggestopt, zelfs onbewust, onverwerkt trauma in het leven van de cliënt.

Trauma vormt ons leven. De manier waarop we leven, de manier waarop we liefhebben en onze relaties aangaan. Trauma vervormt onze kijk op de werkelijkheid en is erg ik-gericht. Het tast ons vermogen aan om in het moment te zijn en aanwezig te zijn in onze relaties. Trauma laat ons vastzitten in vernauwing, depressiviteit en hulpeloosheid; in verdediging, manipulatie, geweld en uitbuiting. Een trauma laat sporen na in lichaam, geest en ziel. Het veroorzaakt bijvoorbeeld (onverklaarbare) lichamelijke en psychische klachten, posttraumatische stress en kwijtraken van het contact met wie je werkelijk bent en wat je werkelijk wilt. Trauma is veel meer dan slechts iets wat ooit is gebeurd.

Traumaherstel gaat slechts stapje voor stapje. Het werken aan herstel vraagt veel veiligheid en moed om steeds verder af te dalen in de diepte van de psyche zodat de traumatische ervaringen uiteindelijk kunnen integreren. Om te blijven bij de stress in het lijf en dit te leren reguleren.

Voor ons als professioneel begeleiders is het van groot belang de enorme impact van psychotrauma ten diepste te begrijpen. Om er werkelijk helemaal bij te zijn wanneer cliënten het overweldigende stuk uit hun levensverhaal aangaan, afdalen in de diepte van hun ervaringen en daarin hun paniek, eenzaamheid en pijn tegenkomen. Om als begeleider intrinsiek veilig te zijn, zorgvuldig en kundig te begeleiden vanuit compassie, ervaring en kennis en “schoon te zijn” van alle valkuilen. Om op meerdere lagen tegelijkertijd te werken.

Dat kan alleen als we onze eigen onverwerkte trauma’s aangaan. Uiteraard is daarnaast beheersing van theoretische kennis onontbeerlijk. Immers, jij bent het instrument en de methode. Je kunt anderen slechts helpen tot de groei die jij zelf hebt doorgemaakt en doorleefd. Door te werken aan jouw eigen gezonde autonomie en identiteitsontwikkeling kun jij jouw cliënten begeleiden naar dat van hen. Het brengt jou en jouw cliënten verbinding, gelukkige relaties en een vervullend leven.

We werken met IoPT

De opleiding is gefocust op de trauma theorie IoPT* van Prof. Dr. Franz Ruppert en zijn intentie methode als therapie. Soms worden links gelegd naar andere trauma theorieën.

IoPT geeft een fundamenteel ander beeld op jezelf, je cliënten, je relaties en op de samenleving. Ik leer je kijken naar de oorzaken onder diagnoses en maatschappelijke issues. Met IoPT kun je mensen begeleiden, op het snijvlak van coaching, counseling en therapie, waar anderen niet verder kwamen.
*) IoPT staat voor Identiteit georiënteerde Psychotrauma Theorie & therapie.

Het resultaat van wat je leert is:

 • Je leert waar identiteit en autonomie van de cliënt werkelijk over gaat.
 • Je leert om met de cliënt in het hier-en-nu te werken en te herkennen hoe en waar de cliënt -met zichzelf- uit contact gaat.
 • Je leert te werken met het lichaam, met de signalen daarvan en met het vergroten van de stress tolerantie in het lijf.
 • Je leert diepgaande persoonlijke processen op een zorgvuldige manier te begeleiden, op het snijvlak van coaching, counseling en therapie.
 • Je leert op meerdere lagen tegelijkertijd te werken.
 • Je leert om al in de eerste sessie met de kernissue van de cliënt te werken.
 • Je leert hoe terugkerende problemen te doorbreken.
 • Je gaat eerst de relatie met jezelf volkomen aan zodat je er volledig voor de ander kunt zijn.
 • Je leert over jouw eigen vorming, voorkeuren en valkuilen.
 • Je leert een gezonde relatie te bieden, compassievol, en daarmee heling.
 • Je ontwikkelt een fundament van diepgaande kennis en begrip van psychotrauma, hechting, stress en trauma.
 • Je leert kijken naar de oorzaken onder diagnoses en maatschappelijke issues.
 • Je hebt eigen en maatschappelijke normen helder.
 • Je leert complexe dynamieken zichtbaar te maken en cliënten een gezonde omgang leren.
 • Je leert te werken met daders.
 • Je leert de IoPT theorie grondig in overzichtelijke blokken.

Sytze heeft mij geleerd dat ik mijn trauma's, hoe groot ze ook zijn, zelf kan helen. - Remco

De diepgang van de resonantieprocessen en de to-the-point duiding en reflectie zijn zeer verhelderend en daardoor helend. - Erik

Geverifieerd

Ik wist niet wat een life-changing proces me te wachten stond. VRIJ! - Frans

Geverifieerd

Of kijk bij de aanbevelingen! (zie de aanbevelingen pagina)

Wat is het aanbod:

 • Je leert in een kleine groep van 5-12 deelnemers zodat er maximaal aandacht is voor jouw groei.
 • Je krijgt 24 dagen (168u) diepgaande training op niveau “advanced level 3” gebaseerd op zijn lesmateriaal.
 • Aan het eind van het jaar heb je voldoende in huis om de eerste stappen in jouw praktijk te kunnen zetten en jouw cliënten te begeleiden
 • KTNO geaccrediteerd voor 10,5 ECTS (299u). Afsluiting is met een certificaat van deelname.
 • Je ontvangt een boekje van Vivian Broughton als voorbereiding.
 • Door de licentie van Franz Ruppert krijg je les met o.a. zijn lesmateriaal.
 • Je krijgt toegang tot een supportgroep
 • Je kunt na afronding deelnemen aan het alumni programma
 • Je komt na afronding op deze website in de lijst “Practitioner en aanbevelingenlijst”
 • Je mag met mij mee naar seminars van Franz Ruppert omdat ik gelicentieerd ben.
 • Gespreide betaling is mogelijk.

Deze opleiding is uniek in zijn opzet omdat je vanaf het eerste moment zelf oefent met begeleiden in verschillende modaliteiten.

Ben jij klaar om met meer diepgang, plezier en bezieling te werken?
Meld je aan!

Gespreide betaling is mogelijk; klik op “selecteer opties”.
De investering voor deze 24-daagse opleiding bedraagt € 3750,- inclusief BTW. Dit is inclusief lessen en materialen en exclusief literatuur. Als er live dagen zijn is dit inclusief koffie en thee.

Herhalers krijgen een forse korting.

Programma

De opleiding is gebaseerd op de originele IoPT Level 3 Advanced training van Ruppert o.a. met origineel materiaal van hem.

Uniek is dat je in dit jaar leert begeleiden met alle aandacht voor vaardigheden en valkuilen:

 • De grote focus op begeleidersvaardigheden is geïntegreerd in deze opleiding; elke module geeft een specifiek venster.
 • Het werken met IoPT in de individuele setting is geïntegreerd, daar waar je bij anderen een dure module moet volgen.
 • Vanaf de eerste dag leer je zelf te begeleiden. Na deze opleiding kun je zelf aan de slag in jouw praktijk.
 • De professionele doelen met onderliggende thema’s van de studenten en de vragen die vooraf zijn ingestuurd zijn input voor het lesprogramma.

Manier van werken

De theorie wordt afgewisseld met praktische ervaring opdoen. Iedere dag begeleidt de trainer iemand waarna de studenten oefenen in zelf te begeleiden, al dan niet in subgroepen of individueel.

Het gebruik van de methode met verschillende modaliteiten (live, online, groepsbegeleiding, individuele begeleiding) met de bijbehorende interventies wordt stap voor stap gedemonstreerd, toegelicht en geoefend. Daarbij neemt ieder telkens verschillende rollen aan; begeleider, onderzoeker, resonant, observant.

Na elk proces reflecteert de begeleider op de eigen begeleiding en krijgt gestructureerd feedback van de trainer en van medestudenten. De casus wordt diepgaand besproken vanuit verschillende perspectieven en ingestoken vanuit het thema van de module. De nabespreking vindt plaats in een sfeer van samen ontdekkend leren.

Studieschema

De opleiding omvat 24 dagen. Elke 6 weken is er een blok als volgt:

Blok 1 Introductie tot IoPT & Psychotrauma
Blok 2 Intentie methode & Psychotherapie
Blok 3 Trauma Biografie: Trauma van Identiteit
Blok 4 Trauma Biografie: Trauma van Liefde
Blok 5 Trauma Biografie: Trauma van Seksualiteit
Blok 6 Dader Slachtoffer dynamieken
Blok 7 Vroeg trauma & Gezondheid
Blok 8 Oogsten & Integratie

Tussen de blokken wordt verwacht dat je aan een intervisiegroep deelneemt. De intervisie is bedoeld om te oefenen op elkaar, zelf te reflecteren, feedback te ontvangen en daarmee enerzijds jezelf te bevestigen en anderzijds je ontwikkelpunten te ervaren.

Voor elk blok bereid je de huiswerkopdrachten voor. Na de leermomenten schrijf je jouw eigen reflectieverslagen. Aan het eind van het jaar presenteer je jouw jaaropdracht.

De studiebelasting per blok is plm. 11 uur.

Leerdoelen

De leerdoelen zijn:

Theorie
Wat is “trauma”, vroeg(kinderlijk) trauma en stress; werken met het splitsingsmodel; de trauma trias herkennen en kunnen toepassen; trauma biografie & hertraumatisering; wil , bewustzijn en psyche; preverbaal en pre-cognitief; de verhouding tussen Ik, Identiteit & Intentie en verhouding tot IoPT; kenmerken van “leven” en van “overleven” incl PTSS; systeem en context; “verstrikking”; verband tussen psyche en gezondheid; uitweg uit wortels van trauma; intentiemethode en lichaamswerk.

Begeleiding
Autonomie van de client; kadering; wat betekent veiligheid; lezen van de intentie; de dans van client volgen -niets weten i.p.v. het beter weten; omgaan met trauma-reacties; hertraumatisering; herkennen waar de client is (verleden-toekomst, symbiose-autonomie, dissociatie-aanwezig, trauma trias); het laten verwerken van trauma emoties in het heden; werken op meer lagen tegelijkertijd; wanneer wel en wanneer geen interventies – en hoe dan?; helende beweging; taboes.

Persoonlijke groei
Pas als je je eigen zwarte gaten kent kun je jouw cliënten begeleiden bij die van hen. En dus is zelfreflectie en doorleven van eigen diepe thema’s essentieel.
Effect trauma op therapeutische relatie; voorkomen van (tegen-)overdracht, identificaties-verstrikking-afhankelijkheden; eigen blinde vlekken, eigen trauma’s aankijken, (dis-)reguleren van traumagevoelens van zowel begeleider als de cliënt, authenticiteit en “staan” voor “neutraliteit”, kunnen afdalen waar de client is (veilige holding space) zodat jouw client ook echt de diepte in kan; begeleiding van sterk cognitieve clienten, van “lastige lieden”; begeleiding van daders; zelfzorg; formuleren en coherent reflecteren op persoonlijke- en begeleiderschapsgroei; tools voor (zelf-)evaluatie; feedback; tone training.

Literatuur

Voorafgaand krijg je de literatuurlijst toegestuurd. Reken voor aanbevolen boeken plm €110,-. Het boekje van Vivian Broughton: Stilstaan bij trauma (2015) krijg je toegestuurd als voorbereiding.

Praktisch

Toelating

Je hebt minimaal 4 jaar passende werkervaring als professionele begeleiding of hulpverlening op practitioner-niveau. Daarnaast heb je diverse jaren levenswerkervaring.
Voor toelating vragen we je CV en korte motivatie in te sturen. Een intakegesprek is deel van de aanmeldprocedure.
Deze opleiding is voor mensen die op zichzelf reflecteren en bereid zijn eigen diepe thema’s te doorleven. Pas als je je eigen zwarte gaten kent kun je jouw cliënten begeleiden bij die van hen. Als jij (nog) niet echt naar jezelf kunt of durft te kijken dan is deze opleiding niet geschikt voor jou.

Let op: Schrijf je alleen in als je voldoet aan bovenstaande eisen. Mocht tijdens de opleiding blijken dat je daar niet aan voldoet dan heeft Inner-Tree op elk moment het recht je (alsnog) de (verdere) deelname aan de opleiding te ontzeggen. Dit om de kwaliteit van de opleiding voor de overige deelnemers te kunnen waarborgen. Je hebt daarbij geen recht op restitutie van deelnamekosten en/of vergoeding van andere kosten.

Twijfel je of jij de geschikte achtergrond hebt voor de opleiding?
Neem dat gerust contact op.

Indien gewenst voor accreditatiepunten wordt de opleiding afgesloten met een certificaat van deelname.
Voor het verkrijgen van een certificaat moeten aan de toetsingseisen zijn voldaan. Die zijn:

 • Aanwezigheid van 7 (van de 8) lesblokken
  Bij online dagen is het niet mogelijk om aanwezigheid door middel van een presentielijst te registreren. Daarom wordt op een afgesproken moment een schermprint van de aanwezigen gemaakt.
 • Maximaal verzuim van 1 intervisie bijeenkomst
 • Het insturen van de huiswerkopdrachten.
  Alle toetsonderdelen dienen uiterlijk 2 weken voor aanvang van het laatste blok te zijn ingestuurd. Voor bepaalde huiswerkopdrachten is het mogelijk om de alsnog in te sturen uiterlijk binnen 3 maanden na afloop van de opleiding. Tijdens het eerste blok krijg je hierover informatie.
 • Het presenteren van de jaaropdracht die terugkijkt op de leerdoelen.

Alle deelnemers die voldoen aan de accreditatietoets ontvangen automatisch het certificaat per e-mail binnen 2 weken na de laatste dag. Voor die groepen waar het laatste blok live is worden de certificaten bovendien uitgereikt.
Voor diverse beroepsverenigingen is jouw lidmaatschapsnummer of BIG-registratie nodig. Bij aanvang van de opleiding ontvangen alle deelnemers een mail met een link om deze gegevens door te geven.
Binnen vier weken na afloop worden jouw gegevens, indien van toepassing, doorgegeven aan je beroepsvereniging.

Ondersteuning

Je krijgt toegang tot een supportgroep
Tijdens het eerste blok krijg je informatie over hoe ik je wil ondersteunen ervaring op te doen.
Je kunt altijd sessies bij de trainer afspreken; hiervoor gelden gereduceerde tarieven.

Alumni

Tijdens het eerste blok krijg je informatie over het alumniprogramma.

Ja, ik meld me aan

Gespreide betaling is mogelijk.

Over de trainer

Mijn naam is Sytze Wierda, internationaal gelicentieerd IoPT trainer en aanbevolen begeleider.
Mijn naam is Sytze Wierda, internationaal gelicentieerd IoPT trainer en aanbevolen begeleider.
Samen met jou zet ik graag stappen waar anderen jou niet verder konden leren.

Als opleider is het mijn missie om begeleiders trauma-informed op te leiden. Wanneer trauma oplost komt er ruimte voor ‘wij’, voor de gemeenschap. Zo draag ik bij aan een inclusieve veilige samenleving.

Ik leer je te kijken naar de oorzaken onder diagnoses en maatschappelijke issues. Je zult merken dat je een werkelijk andere visie gaat krijgen op jezelf, op je relaties en jouw cliënten. Liefdevoller en met compassie.

Ik heb veel doorleefd en ik ben altijd op zoek geweest naar de essentie. Mijn eigen reis, mijn ervaringen en mijn opleidingen zet ik in om jou maximaal te ondersteunen.

Welkom!

Ja, ik meld me aan

Gespreide betaling is mogelijk.

Wil je meer weten of op de hoogte worden gehouden?

Vul het contactformulier in en ik neem contact met je op.