(function(e,t,o,n,p,r,i){e.visitorGlobalObjectAlias=n;e[e.visitorGlobalObjectAlias]=e[e.visitorGlobalObjectAlias]||function(){(e[e.visitorGlobalObjectAlias].q=e[e.visitorGlobalObjectAlias].q||[]).push(arguments)};e[e.visitorGlobalObjectAlias].l=(new Date).getTime();r=t.createElement("script");r.data-privacy-src=o;r.async=true;i=t.getElementsByTagName("script")[0];i.parentNode.insertBefore(r,i)})(window,document,"https://diffuser-cdn.app-us1.com/diffuser/diffuser.js","vgo"); vgo('setAccount', '251720609'); vgo('setTrackByDefault', true); vgo('process');
Relatietherapie nabij Rotterdam2023-02-19T21:01:14+01:00

Relatietherapie nabij Rotterdam

Gelukkige relaties met “het nieuwe relateren”.

Relatietherapie nabij Rotterdam

Gelukkige relaties met "het nieuwe relateren".

De kwaliteit van ons leven wordt in belangrijke mate bepaald door de kwaliteit van onze relaties.

Omgekeerd, ongezonde relaties maken ons psychisch en fysiek ziek. Iedere relatie, ook een werkrelatie, is een ontmoeting met jezelf met de mogelijkheid te groeien.
Relatietherapie Rotterdam gaat uit van “het nieuwe relateren”. Kies voor verdieping omdat je weet dat het anders kan.

NB: Ook voor een evenwichtige relatie met ouders of kinderen. En bij problemen met collega's, leidinggevenden, klanten of andere zakelijke relaties.

De relatie met jouw partner

Een gezonde relatie is een voedende en veilige omgeving voor gezamenlijke en persoonlijke groei. In een gezonde relatie voel je verbinding en er is een goede balans tussen nabijheid en autonomie. Een gezonde relatie is gelijkwaardig, er is respect en er heerst rust. Je bent ondersteunend naar elkaar, toegankelijk en betrokken. Een relatie hoort veilig te voelen.

“Intimiteit is niet iets wat je hebt, het is iets dat je doet.” (Terry Real)

In een partnerrelatie zoek je naar intimiteit, naar verbinding. Intimiteit wordt transformerend als je de ander helemaal kent en volledig accepteert zonder oordeel; er wederzijdse complete kwetsbaarheid is en complete transparantie. Sensualiteit en seksualiteit wordt dan helend. Intimiteit is iets totaal anders dan vervloeien.

De realiteit is dat veel stellen het moeilijk vinden een relatie in stand te houden, elkaar niet begrijpen, twijfelen om door te gaan. Of juist scheidingsangst hebben. Waar veel heftige dynamiek is of waar één investeert in een ongezonde relatie, waar partners samenleven als broer en zus. Waar een affaire is of vreemdgaan.

Ontdek met de relatiebegeleiding welke patronen jullie relatie heeft, welke dynamiek jij meebrengt en hoe jullie samen de relatie kunnen verbeteren.

De kern van ongelukkige relaties

Hoe wij relateren heeft in belangrijke mate van doen met hoe het ooit thuis was. In deze periode ontstaan zgn. bindingspatronen. Deze neem je mee naar elke volgende relatie en spelen net zo door in onze werkrelaties als die met onze partner, ouders en kinderen. In alles wat je zelf niet hebt verwerkt word je gespiegeld door de ander.

You don’t have relationship problems. You have unresolved childhood problems that are disguising themselves as relationship problems. (Raz Soos)

Signalen van bindingspatronen waar relatiecoaching nodig is:

- als je jezelf terugtrekt als het spannend wordt of juist gaat ‘vechten’.
- als je bindingsangst of verlatingsangst hebt.
- als je voor de ander zorgt maar zelf niet ‘thuis’ bent.
- als er machtsverhoudingen binnen de relatie zijn of anderszins een moeilijke relatie is
- als je vervloeit met de ander en niet meer helder bent wat voor jou goed is
- als je je altijd alleen of eenzaam voelt of juist geborgenheid zoekt in een partner of doorlopend ‘nieuwe uitdagingen’ zoekt.
- als je een affaire hebt of ermee geconfronteerd wordt

Het nieuwe relateren gaat over trauma bewust zijn.

Het nieuwe relateren laat je bewust zijn van een diepere laag, meestal verborgen, wanneer een relatie niet meer stroomt of wanneer er conflicten zijn. En dus zijn er 2 lagen in de relatietherapie: het werken aan hoe jullie samen relateren, elk voor zich, en het werken aan onderliggende trauma’s van één of beiden.

Werkwijze

Ik begeleid naar gezonde relaties en leer hoe jullie op een andere manier kunnen kijken naar relaties. In een aantal sessies leren jullie de dynamieken te doorzien en te doorvoelen. Ik breng ieder naar de essentie van wat ooit ieders patronen en overtuigingen heeft veroorzaakt en wat het veroorzaakt in de huidige relatie. Daarmee verandert alles. In de partnerrelatie leren jullie elkaars dynamieken te herkennen en er op een constructieve manier mee om te gaan. Ik geef expliciet psycho-educatie en stuur op ontwikkelen van nieuwe patronen.

De IoPT intentie methode en RLT

Ik werk hoofdzakelijk met het gedachtengoed van de IoPT traumatheorie en met de RLT relational life theorie. IoPT is voor mij de snelste en meest diepgaande methode die ik ken om te komen tot regie over je eigen leven in handen te nemen, gelukkige relaties en een vervullend leven. Het toont ons waarom we reageren of blokkeren zoals we doen en via de Intentie Methode geeft het richting om het anders te doen, hoe we eigen verantwoordelijkheid en persoonlijk leiderschap kunnen nemen. Met RLT wordt de focus op het relateren gelegd.

Wat zeggen mijn klanten?

Sytze staat naast je, helpt ervaren wat er al is én helpt ontdekken wat nog ongezien is gebleven. - P.v.d.P.

Rated 5,0 out of 5
Geverifieerd

Stiltes bij Sytze zijn gebeurtenissen van formaat - P.G.

Rated 5,0 out of 5
Geverifieerd

Ik ben zelfverzekerder over mijn kunnen en liefdevoller naar mijzelf. - B.G.

Rated 5,0 out of 5
Geverifieerd

Sytze heeft mij geleerd om van mezelf te houden, waardoor ik open sta voor liefde van anderen. - Jocelyn

Rated 5,0 out of 5
Geverifieerd

Soms is het nodig individueel te werken.

Anders dan in individuele therapie gaat het hier om relationeel bekwaam te worden. Intimiteit is een relationele oefening. En dus start iedere relatie bij jouzelf.

Wanneer je jouw eigen angsten kent ben je een stuk betrouwbaarder. (Robert Augustus Masters)

Een gezonde werkrelatie of partnerrelatie heeft nodig dat jij weet wie jij bent, wat jouw verlangens en grenzen zijn, dat er vertrouwen is, dat je weet en begrijpt wat de triggers zijn van jouzelf en van de ander, dat je in het hier en nu blijft en met respect naar de ander bent. Wanneer je op deze manier gezond autonoom bent heb je zelfvertrouwen en kun je jouw eigen emoties reguleren en omgaan met de emoties en reacties van anderen. Je staat in contact met je gevoel en je bent in staat om van daaruit contact te maken met de ander. Daardoor sta je gelijkwaardig in een relatie en kun je gezonde keuzes maken voor jezelf die respectvol is voor jou en de ander.

Als je echt iets wilt veranderen dan is het tijd voor de volgende stap.

Jullie willen echte stappen maken, jullie patroon doorgronden en veranderen. Er staat veel op spel; jullie relatie, misschien kinderen, vrienden, financiën? Daarom dat ik met jullie een traject in ga. Het begint met een kennismaking in een eerste sessie.

Laat mij jullie helpen

Kwaliteit en professionaliteit staan bij mij voorop. Na de eerste sessie weten jullie of jullie met mij verder willen omdat werken met mij jullie iets brengt.
Al na de eerste sessie zullen jullie inzichten hebben gekregen en de eerste stappen hebben gezet. Je zult merken dat er een open sfeer is waarin  gevoelige zaken kunnen worden benoemd.

Hoe ziet een traject eruit?

Iedere relatie uniek; iedereen reageert verschillend. Ieder traject is daarom maatwerk. Er zijn wel een aantal uitgangspunten:

 • Sessies duren plm. 2 uur.
 • De intake duurt soms een half uur langer.
 • De eerste sessie is een kennismaking en we gaan gelijk aan het werk.
 • De eerste paar sessies zijn ongeveer twee- tot driewekelijks tot het moment dat gezamenlijk wordt besloten dat een groter interval mogelijk is. Dit zijn de meest kritieke weken.
 • Ik loop plm 6 maanden met jullie mee.
 • Na elke sessie werkt ieder aan zijn reisverslag en evt. huiswerkopdrachten. Ieder krijgt een schrijfboekje om zijn eigen reisverslag in te schrijven.
 • Tijdens de laatste sessie kijken we terug en vooruit; jullie oogsten wat geleerd is en benoemen hoe dit verder te integreren in ieders leven en wat er nog te leren is. We sluiten deze eerste periode dus echt af. Daarna kunnen jullie besluiten door te gaan.
 • Je hebt recht op telefonische support van plm. 10 minuten tussen de sessies als ‘hulplijn’ mocht dat nodig zijn als er veel naar boven komt.
  ** Let op; ik ben geen crisisdienst! **

Veel gestelde vragen (FAQ)

ACTIES VOORAF2023-02-21T20:38:56+01:00
 • Je zorgt voor alle zaken die te maken hebben met “techniek vereisten voor een soepele workshop” om een soepel verloop van de workshop mogelijk te maken.
 • Je logt in geruime tijd voor het evenement begint; de ruimte is doorgaans vanaf 20 minuten voor aanvang toegankelijk. In die tijd kunnen we eventuele technische problemen glad strijken.
 • We starten stipt op de aangegeven tijd.
  LET OP BIJ WORKSHOPS: Werkt jouw apparatuur niet op de aanvangstijd dan kun je helaas niet meedoen!
 • Je houdt er rekening mee dat onze bijeenkomst mogelijk kan uitlopen. Er wordt gecheckt met de deelnemers of dit wenselijk en mogelijk is.

Heb je na het lezen nog vragen dan beantwoord ik die graag.

Techniek vereisten voor een soepele workshop2023-07-03T22:52:03+02:00

Dit online evenement is met videobellen.
De beste online overdracht is op de laptop of desktop; ook een tablet in een standaard of stabiele positie werkt goed.
Het gebruik van “losse” mobiele telefoons wordt nadrukkelijk afgeraden omdat het veel bewegende beeld erg onrustig is voor de andere deelnemers. Een smartphone heeft daarnaast een erg klein scherm waardoor nuances verloren gaan.

Ik gebruik Zoom.
Je zorgt ervoor dat de allernieuwste app is geïnstalleerd. Bij voorkeur registreer je bij Zoom een gratis account; als je een jaargroep volgt is dit vereist.
Wanneer je inlogt zorg je ervoor dat de weergegeven naam jouw eigen (geregistreerde) naam is.

TIP: Waar je de app downloadt en hoe je Zoom kunt gebruiken staat in dit artikel.

TIP: Oefen alvast met de functies

 • hide/unhide non-video participants
 • stop/start video
 • mute/unmute audio, en
 • rename

Een Zoom handleiding kun je hier lezen of downloaden.

In het begin maak ik de deelnemers wegwijs in het gebruik van Zoom.

De technische kwaliteit die jij inbrengt bepaalt jouw online ervaring maar ook die van alle andere deelnemers.

 • Zorg voor een stabiele internetverbinding, zo mogelijk een aansluiting met een netwerkkabel.
 • Zorg voor een oplader.
 • Test vooraf op een heldere audio- en videokwaliteit aan jouw kant met een goed werkende microfoon en werkende speakers.
 • Je zit vlak voor de camera zodat jouw gezicht vol in beeld is en je goed zichtbaar bent.
 • Zorg dat er geen / niet teveel omgevingsgeluid is want dat werkt doorgaans heel storend voor de anderen.

TIP: Gebruik bij voorkeur een oortelefoon met microfoonfunctie zodat je duidelijk verstaanbaar bent. Dit onderdrukt omgevingsgeluid. Wanneer je dat niet hebt, zorg dat je dichtbij de microfoon van jouw computer zit.

TIP: Zorg dat alle computermeldingen worden gedempt en dat andere (mobiele) apparaten tijdens de processen in de vliegtuig modus worden gezet; vooral als je in een proces betrokken bent.

TIP: Zorg voor een heldere verlichting op jouw gezicht. Wees bedacht wat op de achtergrond in beeld kan komen.

TIP: Zorg voor weinig of geen tegenlicht; wanneer er heel veel licht door de ramen naar binnen valt kan het zijn dat jouw gezicht te donker wordt omdat de apparatuur als het ware verblind wordt. Scherm in dat geval het binnenvallend licht af.

Vertrouwelijkheid2023-07-03T18:22:02+02:00

Met je aanmelding gaan we ervan uit dat je akkoord bent met onderstaande afspraken over vertrouwelijkheid om de privacy en veiligheid van alle deelnemers te waarborgen.

 1. Je garandeert dat je een (privé-)kamer hebt waar je niet gestoord wordt; dat er geen toeschouwers of omstanders zijn die meeluisteren of mee kijken, ook niet voor een kort moment.
  TIP: Zorg ervoor dat er oppas is voor de kinderen, dat de hond is uitgelaten, dat je afspraken hebt gemaakt dat je niet wordt gestoord in jouw ruimte.
 2. Bij uitzondering kan een stel (met twee toegangsbewijzen) bij een slechte internetverbinding een laptop en een kamer delen.
 3. Je stemt ermee in geen informatie (persoonlijke details, namen, verhalen enz.) die betrekking heeft op deelnemers of personen die zijn genoemd met derden te delen.
 4. Je stemt ermee in dat je geen enkele vorm van opname of vastlegging (bijvoorbeeld video, audio of screenshots) zult maken.

PS: Elke registratie is alleen voor die deelnemer. Alleen deelnemers worden toegelaten die zich vooraf hebben ingeschreven.

Zelfzorg en veiligheid2023-07-03T18:20:55+02:00
 1. Je begrijpt dat deelname aan dit evenement emotionele ervaringen met zich mee kan brengen en je aanvaardt de volledige verantwoordelijkheid voor jouw welzijn, jouw deelname en de eventuele gevolgen die dit voor jou kan hebben. Je stemt ermee in dat, als je psychische symptomen of problemen ervaart gedurende of naar aanleiding van de workshop, het jouw eigen verantwoordelijkheid is om hulp te zoeken door met een arts of een psychotherapeut te praten.
 2. Je bevestigt dat je voldoende steun in jouw leven heb om alles te verwerken dat -mogelijk- tijdens de workshop naar boven komt, bijvoorbeeld een partner, ondersteunende vrienden, persoonlijke therapie, supervisie, enzovoort.
 3. Als je je tijdens de online activiteit (te) kwetsbaar begint te voelen meldt dat aan Sytze; hij kan je mogelijk op dat moment begeleiden. Daarna kun je het geluid dempen (speaker en microfoon op mute) en jouw video op elk moment uitschakelen, wat gaan drinken en bij jezelf zijn. Je kunt zelfs besluiten om de bijeenkomst te stoppen. Zorg goed voor jezelf.
  BELANGRIJK: laat Sytze weten wat er gebeurt en hoe het met je is. Ga niet zomaar uit de sessie. Zie punt 4:
 4. Mocht je na de workshop emotionele steun nodig hebben, of hulp nodig hebben bij het vinden van de juiste ondersteuning, kun je contact opnemen met Sytze.
  TIP: SMS / WhatsApp naar +316 28 38 38 03 waarna ik na de workshop terugbel.
Inloggen en tijdens de online activiteit2023-07-03T18:03:16+02:00
 1. Nadat je ingelogd bent kom je in een waitingroom terecht. Je wordt vanzelf binnengelaten.
 2. Wanneer je na aanvangstijd binnenkomt, of tijdens het evenement opnieuw moet inloggen, zet je microfoon op ‘mute’ en jouw video op ‘uit’ bij binnenkomst. Zo weten jij en wij dat je geen processen zult storen.
 3. Gedurende het evenement wordt je verzocht om jouw microfoon op ‘mute’ te houden en om jouw video aan te houden (tenzij anders gevraagd).
 4. Als je tijdens de bijeenkomst een vraag hebt kun je dat kenbaar maken via chat de of de functie “raise hand”.

Maak het jezelf gemakkelijk, bereid jouw hapjes en drankjes voor.

Online werken met de intentiemethode2023-07-03T18:01:19+02:00

Tijdens een online resonantieproces wordt als volgt gewerkt:

 • Zet je scherm op ‘Gallery View’
 • Zorg voor papier, een dikke donkere stift en Post-Its
 • Degene die een eigen proces doet (onderzoeker) schrijft zijn verlangen/intentie in de ‘chat’.
 • De onderzoeker hernoemt zichzelf tijdelijk met de functie ‘rename’ tot de zin van zijn verlangen.
  Bijv.: Sytze > mijn intentie
 • De onderzoeker kiest vervolgens 3 elementen en schrijft ook die in de chat.
 • De onderzoeker kiest 3 resonantiepersonen en vraagt elk van hen te resoneren voor één van de drie elementen. De zin die wordt uitgesproken is: “wil jij resoneren op mijn < element/woord > uit mijn intentie < zin >?
 • Deze resonanten gebruiken de functie ‘rename’ om hun eigen naam tijdelijk te vervangen door het element/woord waarvoor zij resoneren. (alleen in Zoom mogelijk)
 • Lukt het je niet om jezelf te hernoemen? Meld dat aan Sytze.
 • Schrijf met een dikke donkere stift (zodat het voor de anderen te lezen is) op een Post-It; plak die op jouw borst.
 • Alle anderen schakelen daarna allemaal hun video uit.
  Iedereen gebruikt de functie ‘hide non-video participants’. Daarmee zijn uitsluitend de deelnemers van de resonantie zichtbaar.
 • Aan het eind van het proces ontslaat de onderzoeker de resonanten door te zeggen: dank je voor het resoneren op < element >; nu heet je weer < naam >.
 • De personen die resonant waren ‘rename’ zichzelf weer terug naar hun eigen naam, net als de onderzoeker.
 • De resonanten dienen goed te checken of er niets ‘blijft plakken’. Als je niet goed uit de rol komt dien je dat te zeggen of te zorgen voor nazorg.
Verzoek Klantgegevens2023-09-13T23:08:29+02:00
Verzoek om intakeformulier in te vullen (relatie)2023-08-01T11:05:57+02:00
Dit is alleen zichtbaar als je ingelogd bent.
Afzeggen of Annuleren afspraak – workshop – training2023-09-13T23:17:23+02:00

Annuleren Workshops

Annulering binnen 1 weken voor aanvang: 50% retour
Annulering binnen 2 weken voor aanvang: 75% retour
Annulering tot 2 weken voor aanvang: kosteloos

Annuleren Supervisie Jaargroep

Annulering binnen 4 weken voor aanvang: 25% retour
Annulering binnen 6 weken voor aanvang: 50% retour
Annulering binnen 8 weken voor aanvang: 70% retour
Annulering tot 8 weken voor aanvang: kosteloos

Annuleren Opleiding Jaargroep

Annulering binnen 4 weken voor aanvang: geen restitutie
Annulering binnen 6 weken voor aanvang: 50% retour
Annulering binnen 8 weken voor aanvang: 70% retour
Annulering tot 8 weken voor aanvang: kosteloos

Annuleren Trainingen of Nascholingen

Annulering binnen 2 weken voor aanvang: geen restitutie
Annulering binnen 4 weken voor aanvang: 50% retour
Annulering tot 4 weken voor aanvang: kosteloos

Relatietherapie

Afzeggen van een afspraak kan kosteloos tot 48 uur. Ik probeer flexibel te zijn; indien de afspraak kan worden verschoven binnen dezelfde week is het in principe kosteloos. Zo niet, dan betalen jullie de sessie à 2 uur. Bij het afzeggen plannen we direct een vervangende afspraak.

Coaching & Therapie

Afzeggen van een afspraak kan kosteloos tot 24 uur. Ik probeer flexibel te zijn; indien de afspraak kan worden verschoven binnen dezelfde week is het in principe kosteloos. Zo niet, dan betaal je de sessie. Bij het afzeggen plannen we direct een vervangende afspraak.

Ben je positief op Covid-19 getest? Afzeggingen zijn dan kosteloos. Wel kun je overwegen online te werken.

Klein inkomen en hulp nodig?2023-02-21T21:18:04+01:00

Als je een bijstandsuitkering hebt, van studiefinanciering leeft of een gemeentepolis hebt krijg je 25% korting op de tarieven. Neem in elk geval contact op zodat begeleiding mogelijk is!
Als je een ander financieringsprobleem hebt kunnen we mogelijk gespreide en/of uitgestelde betaling bespreken.

Tarieven-Prijzen2023-02-21T22:07:36+01:00

Coaching

Particulier tarief* (exclusief BTW)

€135 per coachingsessie van plm anderhalf uur

Zakelijk ZZP tarief  (exclusief BTW)

€150 per coaching sessie van plm anderhalf uur

€1197 voor een traject van 10,5+ uur coaching (7 sessies van anderhalf uur) plus extra’s. Zie de pagina’s wat het aanbod inhoudt.

Zakelijk tarief (exclusief BTW)

€250 per coaching sessie van plm anderhalf uur

Op locatie werk ik binnen een cirkel van anderhalf uur rijden van Breda. Vraag een offerte op.

Coaching wordt nooit vergoed, maar is wel aftrekbaar voor de winst- cq. inkomstenbelasting.

Tarieven voor het laatst vastgesteld: 01-03-2020

Therapie

Particulier tarief*
(geen BTW)
**

€135 per therapiesessie van anderhalf uur

€1079 voor een traject van 10,5+ uur begeleiding (7 sessies van anderhalf uur) plus extra’s. Klik hier om te betalen.

Therapie is door zorgverzekeraars vergoed in het aanvullend pakket en is vrijgesteld van BTW.

** Dit is alleen van toepassing voor Nederlandse ingezetenen.

Tarief voor het laatst vastgesteld: 31-12-2016

Relatietherapie

Particulier tarief* (inclusief BTW)

€135 per stel per uur. Sessies duren doorgaans twee uur.

€1299 voor een traject van 5 sessies van twee uur.

€1799 voor een traject van 14+ uur begeleiding (7 sessies van twee uur).

Voor herstel van relaties tussen collega’s zie het zakelijke tarief.

Mocht een van de partners individuele hulp nodig hebben valt dat doorgaans onder Therapie.

Relatietherapie wordt door slechts een enkele zorgverzekeraar vergoed in het aanvullend pakket; informeer uzelf goed!
Daarom dat over relatietherapie BTW wordt berekend (net als bij coaching).

Tarief voor het laatst vastgesteld: 01-01-2023

Support

€7,50 support via beeldbellen per 5 minuten (maximaal 20 minuten) tussen geplande afspraken. Dit is als toevoeging op sessies, niet als vervanging.

Informed Consent – waarom?2023-02-21T21:16:26+01:00

Voor de eerste afspraak ontvang je van mij een zogenoemd Informed Consent per email. Het informed Consent is onderdeel van de praktijkcode van de VIV. Het dient altijd voor of tijdens de eerste afspraak te worden gelezen en/of ondertekend. Wanneer het niet is ondertekend en je komt wel op de afspraak dan wordt je geacht met de inhoud akkoord te zijn.

“Het informed consent is een ondertekende verklaring van de cliënt, die daarmee aangeeft volledig geïnformeerd te zijn en akkoord gaat met de voorgestelde behandelingen en rechten verkregen uit de behandeling. Daarbij dient het voor de cliënt duidelijk te zijn wat de behandelwijze is. De cliënt heeft daarmee, juridisch gezien, op basis van goede en volledige informatieverstrekking een besluit genomen.

De Wkkgz, zorgverzekeraars alsmede andere semi- en overheidsinstanties en onze verzekeringsmaatschappij van de beroeps/bedrijfs-aansprakelijkheids-verzekering onderschrijven het belang van het informed consent. De professionaliteit van de VIV en de behandelaar wordt daarmee bevestigd.”

Cookies2023-02-21T21:16:05+01:00

Wat is een cookie?

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden.

Gebruik van permanente cookies

Met behulp van een permanente cookie kunnen wij jou herkennen bij een nieuw bezoek op onze website. De website kan daardoor speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Ook wanneer je toestemming hebt gegeven voor het plaatsen van cookies kunnen wij dit door middel van een cookie onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je dus tijd bespaart en een prettiger gebruik van onze website kunt maken. Permanente cookies kan je verwijderen via de instellingen van jouw browser.

Gebruik van sessie cookies

Met behulp van een sessie cookie kunnen wij zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen onze dienst daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw webbrowser afsluit.

Tracking cookies van onszelf

Met jouw toestemming plaatsen wij een cookie op jouw apparatuur, welke kan worden opgevraagd zodra je een website uit ons netwerk bezoekt. Hierdoor kunnen wij te weten komen dat je naast onze website ook op de betreffende andere website(s) uit ons netwerk bent geweest. Het daardoor opgebouwde profiel is niet gekoppeld aan jouw naam, adres, e-mailadres en dergelijke, maar dient alleen om advertenties af te stemmen op jouw profiel, zodat deze zo veel mogelijk relevant voor je zijn.

Google Analytics

Via onze website wordt een cookie geplaatst van het Amerikaanse bedrijf Google, als deel van de “Analytics”-dienst. Wij gebruiken deze dienst om bij te houden en rapportages te krijgen over hoe bezoekers de website gebruiken. Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover derden de informatie namens Google verwerken. Wij hebben hier geen invloed op. Wij hebben Google niet toegestaan de verkregen analytics informatie te gebruiken voor andere Google diensten.

De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. De informatie wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google stelt zich te houden aan de Safe Harbor principles en is aangesloten bij het Safe Harbor-programma van het Amerikaanse Ministerie van Handel. Dit houdt in dat er sprake is van een passend beschermingsniveau voor de verwerking van eventuele persoonsgegevens.”

Delen op socciale netwerken

Op onze website zijn buttons opgenomen om webpagina’s te kunnen promoten (“liken”) of delen op sociale netwerken als Facebook.

Deze buttons werken door middel van stukjes code die van Facebook zelf afkomstig zijn. Door middel van deze code worden cookies geplaatst. Wij hebben daar geen invloed op. Leest u de privacyverklaring van Facebook (welke regelmatig kunnen wijzigen) om te lezen wat zij met uw (persoons)gegevens doen die zij via deze cookies verwerken.

“De informatie die ze verzamelen wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. De informatie wordt overgebracht naar en door Twitter, Facebook, Google + en LinkedIn opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. LinkedIn, Twitter, Facebook en Google + stellen zich te houden aan de Safe Harbor principes en zijn aangesloten bij het Safe Harbor-programma van het Amerikaanse Ministerie van Handel. Dit houdt in dat er sprake is van een passend beschermingsniveau voor de verwerking van eventuele persoonsgegevens.”

Recht op inzage en correctie of verwijdering van jouw gegevens.

Je hebt het recht om te vragen om inzage in en correctie of verwijdering van jouw gegevens. Zie hiervoor onze contactpagina. Om misbruik te voorkomen kunnen wij je daarbij vragen om je adequaat te identificeren. Wanneer het gaat om inzage in persoonsgegevens gekoppeld aan een cookie, dien je een kopie van het cookie in kwestie mee te sturen. Je kunt deze terug vinden in de instellingen van je browser.

In- en uitschakelen van cookies en verwijdering daarvan.

Meer informatie omtrent het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.”

“Meer informatie over cookies?

Op de volgende websites kan je meer informatie over cookies vinden:
Cookierecht.nl
Consumentenbond: “Wat zijn cookies?
Consumentenbond: “Waarvoor dienen cookies?
Consumentenbond: “Cookies verwijderen
Consumentenbond: “Cookies uitschakelen
Your Online Choices: “A guide to online behavioural advertising””

Bereikbaarheid: Openbaar vervoer naar praktijk Breda2023-02-21T21:12:59+01:00

De praktijk in Breda is met het openbaar vervoer (OV) te bereiken:

Vanaf NS station Breda (Centraal): bus 4 richting Haagse Beemden. Uitstappen bij halte Lange Slagen.

Vanaf NS station Breda Prinsenbeek: bus 2 richting Haagse Beemden. Uitstappen bij halte Lange Slagen.

Bereikbaarheid: Auto en Parkeren praktijk Breda2023-02-21T21:12:21+01:00

De praktijk in Breda is per auto te bereiken:

Route per auto:

De makkelijkste route is via de A16 (Rotterdam-Antwerpen), neem afslag 17 “Breda Noord”.

Dan linksaf naar “Breda Noord”.

Vervolgens eerste linksaf “Westerhagelaan”; een paar kilometer doorrijden tot de eerste drempel in de weg. Daar linksaf en dan tweede linksaf.

Parkeren:

Voor de deur is gratis parkeerruimte in de aangegeven vakken.

I work in English, too2023-02-21T21:05:47+01:00

You’re most welcome when you are English spoken, also by means of video calling. Experience learns I have no difficulty in the various UK tongues.
I invite you to work with me when you’re from:

 • Western Europe,
 • the USA,
 • parts of the Commonwealth (Australia, Canada, Gibraltar, Malta, New Zealand, South Africa),
 • Middle East (Israel, Libanon, Dubai, Bahrein, V.A.E., Oman, Qatar, Kuweit)

Other tongues (e.g. Chinese or Indian people speaking English) I often find difficult to understand.

English is my second language. Since secondary school up to university I learned English, during my 12+ years in international business background English was the business language. IoPT is also study in English.

Reflectieverslag format (download)2023-02-21T20:44:51+01:00
Je moet ingelogd zijn om dit te kunnen lezen.
Bereikbaarheid: Toegankelijkheid praktijk Breda2023-02-21T21:11:19+01:00

De praktijk in Breda is toegankelijk:

De praktijkruimte is op de 1e verdieping en alleen te bereiken via de trap.

Als u moeilijk ter been bent is het beeldbellen een heel goed alternatief. Dit is een zeer effectieve manier, met dezelfde diepgang, hetzelfde resultaat en hetzelfde persoonlijk contact.

Roken niet toegestaan2023-03-23T17:44:28+01:00

Inner-Tree | roken verboden

Binnen en buiten de praktijk wordt niet gerookt.

Beeldbellen of fysiek bij elkaar?2023-02-21T21:05:53+01:00

Beeldbellen is altijd een heel goed medium. Als je te ver van Nederland of van Breda/Utrecht woont, of als je reistijd of reiskosten wilt besparen is (beeld-)bellen een heel goed alternatief.

Fysiek bij elkaar zijn heeft als voordeel dat je elkaars hele lijf ziet en alle non-verbale signalen kan waarnemen die niet zichtbaar zijn als alleen jouw hoofd in het beeld is. Wanneer we in groepen werken kunnen resonanten in de ruimte uitbeelden -door ver weg te staan of juist niet, door zich naar jou toe te draaien of niet- en naar elkaar toe komen om steun te geven. Het nadeel is dat je overweldigd kan worden.

Daarentegen brengt beeldbellen een enorme focus. Het lijkt wel of het contact nog intenser is doordat de gezichten prominent in beeld zijn. Dit klopt met de polyvagaal theorie die stelt dat we op elkaar afstemmen via micro-expressies in het gezicht. Het elkaar aanvoelen (het resoneren) is even sterk als fysiek bij elkaar zijn; zelfs als de ander in Singapore zit. Doordat niet iedereen door elkaar kan praten is er nog meer focus op de essentie.
Beeldbellen werkt net iets anders maar tot ieders verrassing werkt het online werken buitengewoon goed.

Samenvattend; er is evenveel persoonlijk contact, dezelfde diepgang, hetzelfde resultaat.

Sinds medio 2019 werk ik met 1-op-1 telefonische consulten en sinds maart 2020 met beeldbellen voor 1-op-1 sessies en met groepen.

Inloggen op jouw account2023-09-08T20:54:27+02:00
Klachtenprocedure / WKKGZ2023-02-21T21:02:17+01:00

Onderstaande regeling heeft zijn basis bij de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (WKKGZ)

Wanneer je een klacht over mij hebt zijn er de volgende stappen:

1. Probeer het met mij op te lossen. Ik zal er veel aan doen om jou als klant tevreden te houden.

2. Als dat niet lukt kun je contact opnemen met het secretariaat van de beroepsvereniging Vereniging Integrale Vitaliteit. Zie hier de klachtenprocedure.
Gebruik hiervoor dit fomulier (klik hier)

3. Wanneer dat niet in den minne kan worden geregeld kom je via de VIV bij de externe klachtencommissie bij de CAM Coop. Zie hier de de klachtenregeling.

4. Lukt dat niet dan komt jouw klacht bij de Geschillencommissie.

5. Mocht mijn handelen zodanig zijn dat het naar de Tuchtrechter moet dan geldt dit reglement. Ik ben aangesloten bij de Tuchtcolleges voor de complementaire zorg (TCZ)

Informed Consent – aanvulling Covid-19 spelregels (download)2023-09-13T23:21:46+02:00

Regels waar we ons aan houden voor uw en mijn gezondheid

Vanuit de beroepsorganisatie zijn bepaalde spelregels opgesteld voor uw en mijn veiligheid omdat het Coronavirus nog steeds actief is. U wordt geacht deze te lezen en te respecteren, net zoals ik verplicht ben deze te volgen. 

NB: Wanneer je een afspraak maakt via de online agenda krijg je automatisch voor de afspraak de vragen toegestuurd.

Voor referentie is hier het document.

Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling2023-08-01T11:30:16+02:00

Voor de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld ben ik verplicht een meldcode te hebben. Deze is hieronder uitgewerkt.

Als zelfstandige werk ik niet binnen of samen met een organisatie of arts. Dat maakt mij kwetsbaar en daarom worden alle stappen samen met “Veilig Thuis” genomen cq. zal ik een aantal stappen niet nemen. Ik zal altijd de adviezen van “Veilig Thuis” opvolgen.

Definities:

Huiselijk geweld

Het begrip huiselijk geweld wordt in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo, art. 1.1.1 lid 1) als volgt omschreven: lichamelijk, geestelijk of seksueel geweld of bedreiging daarmee door iemand uit de huiselijke kring. Daarbij wordt onder geweld wordt verstaan: de fysieke, seksuele of psychische aantasting van de persoonlijke integriteit van het slachtoffer, Daaronder wordt ook begrepen ouderenmishandeling, vrouwelijke genitale verminking, huwelijksdwang en eergerelateerd geweld. Tot de huiselijke kring van het slachtoffer behoren: (ex-)partners, gezinsleden, familieleden en mantelzorgers.

Kindermishandeling

De Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (artikel 1.1.1 lid 1) hanteert de volgende definitie van kindermishandeling: elke vorm van voor een minderjarige bedreigende of gewelddadige interactie van fysieke, psychische of seksuele aard, die de ouders of andere personen ten opzichte van wie de minderjarige in een relatie van afhankelijkheid of van onvrijheid staat, actief of passief opdringen, waardoor ernstige schade wordt berokkend of dreigt te worden berokkend aan de minderjarige in de vorm van fysiek of psychisch letsel.

Beroepsgeheim of Algemene zwijgplicht.

Iedere beroepskracht die individuele cliënten hulp, zorg, steun of een andere vorm van begeleiding biedt heeft een beroepsgeheim. Deze zwijgplicht, zoals het beroepsgeheim ook wel wordt genoemd, verplicht de beroepskracht om, kort gezegd, geen informatie over de cliënt aan derden te verstrekken, tenzij de cliënt hem daarvoor toestemming heeft gegeven. Doel van het beroepsgeheim is de drempel voor de toegang tot de hulpverlening zo laag mogelijk te maken en de cliënt het vertrouwen te geven dat hij vrijuit kan spreken.

De paradox is dat een te rigide omgang met het beroepsgeheim tot gevolg kan hebben dat een cliënt die dringend hulp nodig heeft juist niet geholpen wordt omdat de beroepskracht meent dat hij vanwege zijn beroepsgeheim niet in mag grijpen.

Er kunnen zich situaties voordoen waarin de beroepskracht alleen door te spreken zijn cliënt kan helpen, terwijl hij voor dit spreken geen toestemming krijgt. Er kan in dat geval sprake zijn van een conflict van plichten.

Binnen de wet(ten), zoals artikel 21d lid 3 van de WMO, is er daarom een meldrecht voor beroepskrachten. Dit meldrecht bestaat uit twee delen: het recht om een vermoeden van huiselijk geweld, zonder toestemming van de betrokkene, te melden, én het recht om op verzoek van Veilig Thuis, informatie over het gezin te verstrekken, eveneens zonder toestemming van de betrokkene.

Uiteraard moet een dergelijk besluit om de zwijgplicht te doorbreken zorgvuldig worden genomen. Beantwoording van de volgende vijf vragen leidt doorgaans tot een zorgvuldige besluitvorming:

 • Kan ik door te spreken zwaarwegende belangen van mijn cliënt of van zijn kinderen behartigen?
 • Is er een andere mogelijkheid om ditzelfde doel te bereiken zonder dat ik mijn beroepsgeheim hoef te verbreken?
 • Waarom is het niet mogelijk om toestemming van de cliënt te vragen of te krijgen voor het bespreken van zijn situatie met iemand die hem kan helpen?
 • Zijn de belangen van de cliënt die ik wil dienen met mijn spreken zo zwaar dat deze naar mijn oordeel opwegen tegen de belangen die de cliënt heeft bij mijn zwijgen?
 • Als ik besluit om te spreken aan wie moet ik dan welke informatie verstrekken zodat het geweld of de mishandeling effectief kan worden aangepakt?

Bij het besluit om de geheimhouding te doorbreken, speelt de positie van de cliënt een belangrijke rol. Bij cliënten die zich in een afhankelijke positie bevinden waardoor ze minder goed in staat zijn zelf op te treden tegen mishandeling of geweld, zal een beroepskracht eerder dan ‘gemiddeld’ kunnen besluiten dat hij zijn zwijgplicht verbreekt.

Omdat achteraf een toetsende organisatie gevraagd wordt om een oordeel te geven over het optreden van de beroepskracht, waarbij vooral de zorgvuldigheid wordt beoordeeld waarmee het besluit om de geheimhouding te verbreken tot stand is gekomen, zal ik alles doen in constante advisering met Veilig Thuis.

Stappenplan:

Stap 1: In kaart brengen van signalen

Doe de kindcheck bij ‘oudersignalen’. Ga na of:

 • de zorgvrager kinderen heeft;
 • daarvoor adequate tijdelijke opvang is;
 • de zorgvrager de kinderen structureel voldoende kan beschermen, verzorgen en opvoeden.

Stap 2: Advies van Veilig Thuis.

 • Vraag advies aan Veilig Thuis en bespreek de signalen.
 • Eventueel: Raadpleeg daarnaast zo nodig een deskundige op het gebied van letselduiding, zoals een kinderarts of een forensisch geneeskundige.

Stap 3: Gesprek met de zorgvrager

 • Bespreek de signalen met de zorgvrager.
  NB: in specifieke gevallen er kan worden afgezien van een gesprek met de cliënt vanwege veiligheidsrisico’s. Bespreek dit altijd met Veilig Thuis.
 • Heb je ondersteuning nodig bij het voorbereiden of het voeren van het gesprek met de zorgvrager, raadpleeg dan Veilig Thuis.

In het gesprek met de cliënt gaat het er om dat je:

 • het doel van het gesprek uitlegt;
 • de signalen, dit wil zeggen de feiten die hij heeft vastgesteld en de waarnemingen die hij heeft gedaan, bespreekt;
 • de cliënt uitnodigt om daarop te reageren;
 • en pas na deze reactie zo nodig komt met een interpretatie van wat hij heeft gezien en gehoord en wat hem in reactie daarop verteld is

Stap 4: Weging van de informatie die is verzameld en bij twijfel altijd (opnieuw) raadplegen van Veilig Thuis

 • Weeg op basis van de signalen, van het ingewonnen advies en van het gesprek met de zorgvrager cq. de minderjarige zorgvrager en zijn ouders het risico op huiselijk geweld of kindermishandeling.
 • Weeg eveneens de aard en de ernst van het huiselijk geweld of de kindermishandeling.
 • Heb je op basis van de verzamelde informatie in de stappen 1 tot en met 4 een vermoeden van (dreiging van) huiselijk geweld of kindermishandeling?
  • Nee: sluit de meldcode af en leg dat vast is het dossier
  • Ja:     beantwoord de volgende vraag:
 • Schat ik in dat op basis van de stappen 1 tot en met 4 er sprake is van een vermoeden van acute of structurele onveiligheid? (meldnorm 1)
  • Nee: ga verder met afweging 3 (stap 5)
  • Ja:     Meld bij Veilig Thuis. De afwegingen 3 tot en met 5 (zie stap 5) worden samen met Veilig Thuis doorlopen
 • Raadpleeg in alle gevallen waarin je twijfelt over je vervolgstap (opnieuw) Veilig Thuis.

Stap 5: Beslissen:

 1. Is melden noodzakelijk?
 2. Is hulp bieden of organiseren (ook) mogelijk?
Melden is noodzakelijk


Hulp bieden of organiseren is (ook) mogelijk


Er is sprake van een vermoeden van acute of structurele onveiligheid. Beslis in samenspraak met Veilig Thuis of passende en toereikende hulp bieden -binnen het kader van mijn praktijk- (ook) tot je mogelijkheden behoort.
 • meld je vermoeden bij Veilig Thuis;
 • beschrijf zoveel mogelijk feiten en gebeurtenissen die je hebt vastgesteld;
 • geef duidelijk aan als de informatie bij je melding (ook) van anderen afkomstig is;
 
én  
 • overleg met Veilig Thuis wat je na de melding, binnen de grenzen van je gebruikelijke werkzaamheden, zelf kan doen om de zorgvrager en/of zijn gezinsleden tegen het risico op kindermishandeling of huiselijk geweld te beschermen.
 

Vragen bij stap 5:

3. Ben ik in staat effectieve hulp te bieden of organiseren om dreiging van (toekomstig) huiselijk geweld en/of kindermishandeling af te wenden?
Bij acute onveiligheid en/of structurele onveiligheid wordt deze afweging samen met Veilig Thuis doorlopen.

 • Nee: Melden bij Veilig Thuis
 • Ja: Ga verder met afweging 4

4. Aanvaarden de zorgvrager en diens systeem hulp om dreiging van (toekomstig) huiselijk geweld en/of kindermishandeling af te wenden en zijn zij bereid zich hiervoor in te zetten? (Meldnormen 2 en 3)
Ofwel: Ben ik in staat de hulp in samenwerking met de betrokkenen te bieden of organiseren?
Bij acute onveiligheid en/of structurele onveiligheid wordt deze afweging samen met Veilig Thuis doorlopen.

 • Nee: Melden bij Veilig Thuis
 • Ja: Hulp bieden of organiseren, ga verder met afweging 5

5. Leidt de hulp binnen de gewenste termijn tot duurzame veiligheid en/of het welzijn (herstel) van alle betrokkenen?
Bij acute onveiligheid en/of structurele onveiligheid wordt deze afweging samen met Veilig Thuis doorlopen.

 • Nee: (Opnieuw) melden bij Veilig Thuis.
 • Ja: Hulp afsluiten met afspraken over het volgen van toekomstige (on)veiligheid met betrokkenen en evt. samenwerkingspartners en Veilig Thuis.
Veilig Incidenten Melden (VIM)2023-02-21T21:00:58+01:00

Een onderdeel van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) is de paragraaf over Veilig Incidenten Melden (VIM).

In de Handreiking “leren van incidenten” voor kleine zorgaanbieders staat de definitie van incidenten:

“In het verlenen van zorg of behandelen van cliënten kunnen handelingen fout gaan of anders lopen dan verwacht. We spreken dan van een incident. De definitie van een incident is: ‘een niet beoogde of onverwachte gebeurtenis die betrekking heeft op de kwaliteit van de zorg, en heeft geleid, had kunnen leiden of zou kunnen leiden tot schade bij de cliënt’.”

Bij VIM gaat het (alleen) over de patient veiligheid. Er zijn 3 niveaus van incidenten:

 • Alle incidenten moeten worden opgenomen in het systeem van VIM, met het doel om daarvan te leren (artikel 9);
 • incidenten die merkbare gevolgen voor de cliënt hebben of in de toekomst kunnen hebben moeten aan de cliënt worden gemeld en daarvan moet aantekening worden gemaakt in het cliëntendossier ( artikel 10);
 • incidenten die hebben geleid tot de dood of ernstige gevolgen voor de cliënt moeten aan de IGZ gemeld worden als calamiteit (artikel 11).

Het stappenplan is:

 1. Registreer incidenten
 2. Bespreek met beroepsgenoten in intervisie
 3. Kijk of er lessen uit de geregistreerde incidenten te trekken zijn.
 4. Leg deze bespreking en de daaruit getrokken conclusies, inclusief te nemen maatregelen ter verbetering, vast.
 5. Voer de voorgenomen maatregelen ter verbetering uit.
 6. Check na verloop van tijd of de maatregelen effect hebben en leg dit vast.
Werkwijze2023-02-21T21:14:15+01:00

Mijn werkwijze kenmerkt zich door ervaringsgericht te werken. Ik leer jou een nieuwe manier van kijken naar én communiceren met jezelf. Een nieuwe manier van zelfonderzoek en een nieuwe manier van zelfbewustzijn. Het startpunt hierbij is altijd jouw concrete vraag. Dit is een verlangen, intentie of het antwoord op de vraag wat jij werkelijk wilt. Hierbij staat jouw autonomie voor mij centraal; jij bepaalt jouw persoonlijke ontwikkeling.

Ik werk vooral met IoPT* en de intentie methode (ook bekend als Interactieve Zelf Resonanties / Opstellen van Verlangen). Het denken vanuit vroegkinderlijk hechtingstrauma m.b.v. IoPT heeft mij sterk beïnvloed. Met IoPT heb ik een methode en theorie gevonden die werkelijk ons gedrag kan verklaren. Met IoPT kom ik direct tot jouw essentie en begeleid ik jouw transformatie. Het heeft de snelste, meest diepgaande en blijvende werking die ik ken om te transformeren.
*IoPT staat voor Identiteitsgeoriënteerde psychotrauma theorie en therapie.

Met de intentie methode breng jij jouw verlangen of intentie in. Jij ontdekt waar je trouw bent aan jezelf, waar je in de aanpassing zit of waar jij jouw traumapijn voelt. Jouw lijf weet de antwoorden van wat jij niet (meer) bewust weet. Onder mijn begeleiding integreer je jouw meer onbewuste processen uit jouw jonge kinderjaren met de meer bewuste processen uit het heden. Zo kun je op het diepste niveau transformeren waardoor alles verandert.

Ik ‘luister’ naar wat jij laat zien, naar wat je zegt en vooral naar wat voelbaar is. Want de vorming van ooit is bepalend voor wat er nu gebeurt. Ik geef je tekst en uitleg over jouw patronen zodat je jouw ervaringen kunt plaatsen en dingen anders kunt gaan doen. Je leert te erkennen wat er is zonder oordeel (bewustzijn), fysiek en emotioneel te doorvoelen (gewaarzijn) en je leert écht in verbinding te zijn met wat speelt op de gevoelslaag (intimiteit, deep contact). Zo ga je elke sessie naar huis met een nieuw besef.

Wil jij mijn werkwijze écht ervaren? Je bent welkom in de groepen (introductie workshops, supervisie jaargroep).
Je bent ook welkom voor een individuele afspraak zodat we een-op-een kunnen werken aan jouw thema’s.

Doorgaans zijn 7 sessies, inclusief de eerste, voldoende voor een grote innerlijke transformatie. Een intake is niet nodig.

Hoeveel sessie zijn nodig?2023-02-21T21:13:50+01:00

Doorgaans zijn 7 sessies, inclusief de eerste, voldoende voor een grote innerlijke transformatie.
Een intake is niet nodig.

Met Identiteitsgeoriënteerde psychotrauma theorie en therapie (IoPT) heb ik de snelste, meest diepgaande methode en theorie met blijvende werking gevonden. Met IoPT kom je direct tot jouw essentie en begeleid ik jouw transformatie.

Losse sessies of een traject?2023-02-21T21:13:41+01:00

Wanneer je een vraag hebt en besluit er iets aan te doen, als je tegen een terugkerend patroon aanloopt, dan weet je dat je tegen iets hardnekkigs aanloopt. Anders had je zelf al veranderd toch?

Bij dit soort vragen is het vanzelfsprekend dat je niet in 1 sessie je inzicht hebt verworven, je bewustzijn hebt hoe je het doet en jouw nieuwe manier hebt geïntegreerd. Niet zelden komen, nadat de meest prangende ‘symptomen’ zijn onderzocht, de thema’s boven waar het echt om gaat. De echte transformatie zit in het hiermee werken.

Daarom dat ik werk met korte trajecten van 7 sessies waarin een eerste sessie om te ervaren of onze samenwerking werkt voor jou, 5 of 6 vervolgsessies en een afsluiting.

Eenmalige sessies zijn ook mogelijk. Bijvoorbeeld een vraag als “waarom kan ik niet slapen als ik een groot contract moet ondertekenen?” kan worden uitgelegd als een coachingsvraag voor 1 sessie. Natuurlijk kan het dieperliggende patroon ook worden gezien in welk geval een traject meer passend is.

Waarom is IoPT nog zo onbekend?2023-01-06T19:52:02+01:00

Pas sinds de laatste 20 jaar is er aandacht voor trauma gekomen in de psychologie en neurobiologie. Prof. Dr. Franz Ruppert (München) is een van de voortrekkers. Hij heeft in 2004 de basis gelegd van Opstellingen op basis van Meergenerationele PsychoTraumatologie (OMPT) maar heeft de methode verdiept en verfijnd naar Identity oriented Psychotrauma Theorie en therapie (IoPT).

Deze term wordt internationaal gebruikt en is gebaseerd op kennis en inzichten vanuit de hechtingstheorie, de psychotraumatologie en het systemisch werk. Vanaf begin 2017 is de focus van de methodiek helemaal op de vraaginbrenger zelf gericht.

Het is een methode die steeds meer terrein wint in Nederland, andere Europese landen, Singapore en sinds kort de USA.

Wat is het verschil met klassieke psychotherapie?2023-01-06T19:58:24+01:00

Over de reguliere psychotherapie wil ik een paar dingen zeggen die hier relevant zijn;

 1. Psychotherapie is een gesprekstherapie die vereist dat je zaken weet (geheugen) en kunt beredeneren (cognitie). Het is ‘talig’ en is niet gefocussed op fysieke ervaringen (denk aan de tijd dat we nog niet konden spreken en zaken niet konden benoemen).
 2. Het heeft geen helder kader of theorie voor ‘complex’ trauma. Het handboek voor diagnostiek (DSM-5) kent alleen de categorie PTSS na eenmalig trauma.
 3. De “behandeling” bestaat bij verreweg de meeste stromingen uit cognitieve gedragstherapieën inclusief schema- en systeemtheorie. Met EMDR worden kennelijk redelijke resultaten geboekt*. Met EMDR wordt de breinverbinding gereset; de oorspronkelijke trauma-ervaringen worden niet verwerkt al staat het brein niet meer in constante alarmstand. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van beeldende therapie om gevoelens te doen ervaren. M.a.w. er wordt wel geleerd “er mee om te gaan”; niet om de diepe psychische split te herstellen en daarmee het verwerken van trauma. Een voorbeeld van cognitieve gedragstherapie is: Ben je bang? Waardoor komt het nu? Dan is dit wat je nu kunt bedenken en doen om niet zo bang te zijn.(*)
 4. Er zijn stromingen die zeggen dat door ‘sensibilisering’ (het opnieuw blootstellen aan het trauma of aan de dader) een helende werking heeft (*).

De grootste vorming van ons is voor het vierde levensjaar (9 maanden in de buik en plm. 3 jaar na geboorte). Ons geheugen en cognitief brein wordt pas ontwikkeld rond onze 3e verjaardag. Dit houdt in dat de psychotherapie deze belangrijke periode niet kan bereiken. Zie bijvoorbeeld de film “In Utero”.

IoPT echter heeft wel een theoretisch kader en een werkwijze die kan werken met de pre-verbale ontwikkelingsfase. en daarin kan helen. IoPT gaat uit van vroegkinderlijk hechtingstrauma vanaf het allereerste begin. Al vanaf conceptie zijn we bewuste wezens en alles wat we niet kunnen verwerken slaan we in ons lijf op.

*) In IoPT benoemen we dat als het installeren van een nieuwe overlevingsstrategie over de klachten die van een ander coping mechanisme komen.
Onze fysieke en emotionele klachten ontstaan omdat ons organisme niet kan dealen met de realiteit van trauma en de stress die dit veroorzaakt.

Coachen, therapie, counselen; wat is het verschil?2023-01-06T19:59:04+01:00

Coaching is het begeleiden van mensen bij hun persoonlijke en professionele ontwikkelingsvragen. Coaching is gericht op doel, resultaat en inzicht in de actuele situatie.

Counseling (of: psychosociale therapie) is het ondersteunen bij het beter leren omgaan met actuele persoonlijke thema’s door gesprekstherapie. Door middel van gesprekken krijg je inzicht in gevoelens of onzekerheden en leer je positieve veranderingen aan te brengen. Het is gericht op zelfinzicht en zelfsturing.

(Psycho-)Therapie is een heel breed veld waar het gaat om iemand te helpen die worstelt met zijn leven, gezondheid of met aspecten daarvan zoals het niet kunnen hebben van gelukkige relaties (met anderen of zichzelf) of het niet verwerkt krijgen van traumatische gebeurtenissen.
Laat ik zeggen wat ik bied. Met IoPT werk je ervaringsgericht aan de oorzaak van jouw bewuste en onbewuste overtuigingen, gedrag en gezondheid. Je krijgt een heel helder beeld wat jouw patronen zijn, waarom die er zijn en je ontwikkelt jouw eigen manier vrij van afhankelijkheden van anderen. Je integreert en heelt jouw innerlijke splitsingen. Niet langer meegaan of ertegenin maar jouw weg. Therapie lost een groot aantal problemen en symptomen op en helpt je gezond autonoom te zijn en jouw eigen identiteit te ontwikkelen.

Supervisie is het leren reflecteren op het eigen handelen in beroepsmatige context.

Over Sytze, IoPT psychotrauma practitioner: been there, done that

Lang heb ik geworsteld met relaties; ik was een buitenstaander. Pas later begreep ik dat dit de afstand was die ik in mijzelf had en overal mee naar toe nam. Tot ik begin jaren 2000 een burnout kreeg en ik erachter kwam dat ik was vastgelopen in mijzelf, in mijn werk en mijn relatie. Ik was geworden precies zoals mijn ouders mij voordeden.

Pas nadat ik in aanraking kwam met IoPT en ik de signalen van vroegkinderlijk hechtingstrauma op mijzelf toepaste kon ik zien en begrijpen waarom ik was wie ik was. Ik was getraumatiseerd en had uitsluitend vanuit overlevingsstrategieën geleefd. Mijn eigen gezonde ik was ondergronds gegaan. Met IoPT heb ik mijn eigen ‘ik’, mijn eigen identiteit, moeten opdelven - en nog steeds. Door die ervaringen diep doorleefd te hebben kan ik jou nu begeleiden.

Inmiddels ben ik dankbaar en blij met mijzelf en met mijn leven, precies zoals het is gelopen. Met vervullende relaties met mijn partner, kinderen en vrienden en met gezonde werkrelaties.

Titel

Ga naar de bovenkant